Odyometri Programı

Programın Adı: Odyometri Programı

Eğitime Başlama Tarihi: 2008

Program Başkanı: Prof.Dr.Günay KIRKIM (2014- )

Program Bşk.Yard.: Doç.Dr.Serpil MUNGAN DURANKAYA

Programın Kuruluşu:

Odyometri Programı 2008-2009 eğitim – öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmıştır.

Önceki Program Başkanları:

Prof. Dr. M.Bülent ŞERBETÇİOĞLU (2008- 2014)

Programın Amacı:

İşitme kaybı ve denge bozukluğu hastalarının tanısı için gereken bilimsel yöntemleri bilen, temel odyolojik testleri uygulayabilen, mesleki yabancı dil (İngilizce) bilgisine sahip, konusundaki güncel gelişmeleri izleyebilen, değişik olanaklardan yararlanarak kendini sürekli geliştiren, sözel iletişim becerileri güçlü, yeni teknolojik gelişmeleri uygulama becerisine sahip, nitelikli sağlık teknikeri yetiştirmektir.

Eğitimin İçeriği:

İşitme kaybı ve denge bozukluğu hastalarının tanısı konusunda bilimsel yöntemleri bilen, temel odyolojik testleri uygulayabilen, konusundaki güncel gelişmeleri izleyebilen, değişik olanaklardan yararlanarak kendini sürekli geliştiren, sözel iletişim becerilerine sahip, yeni teknolojik gelişmeleri yetkinlikle uygulama becerisine sahip, nitelikli sağlık teknikeri yetiştirmektir. Programda, fizyoloji, anatomi, fizik, ses fiziği, tıbbi terminoloji, ilk yardım gibi temel tıp bilimlerine ait dersler yanı sıra, genel kültür dersleri yer almaktadır. Mesleki dersler olarak işitme ve ölçümü, işitme ve konuşma anatomi-fizyolojisi, işitme kayıpları, işitme genetiği, işitme cihazları, çocuk odyolojik test yöntemleri, dil gelişimi ve konuşma bozuklukları, odyolojide atölye çalışması, psikoakustik, örnek olay analizi, vestibuler sistem ve testleri, yenidoğan işitme taraması, objektif işitme testleri ile klinikte eğitim ve uygulama dersleri yer almaktadır. Öğretim planında yer alan seçmeli derslerle mesleki gelişim ile sosyal ve kültürel gelişim desteklenmektedir. 1. sınıf sonunda 6 hafta stajlarını DEÜ Hastanesinde İşitme Konuşma ve Denge Ünitesinde odyolog ve KBB Hekimi denetiminde yapmaktadırlar. Öğrenciler, tıbbi etik ve mesleki kurallara sıkı sıkıya bağlı, hasta haklarına saygılı her an her şartta verilen görevi yerine getirebilecek ruhsal ve fiziksel yapıya sahip kişiler olarak yetiştirilmektedir.

Mezuniyet Sonrası İş Olanakları:

Bu programdan mezun olanlar Odyometri alanında Sağlık Teknikeri olarak çalışabilir.
Program mezunları odyoloji uzmanı veya Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanının gözetim ve denetiminde, resmi veya özel hastanelerin odyoloji kliniklerinde, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB)’de işitme taramalarında çalışabilirler. Doğum kliniklerinde, yeni doğmuş bebeklere ve okullarda öğrencilere işitme tarama testi yapabilirler. Ayrıca işitme cihazı distribütör firmalarının ve odyolojik tanı merkezlerinin de odyometri teknikeri gereksiniminin arttığı göz önüne alınırsa bu tür özel kuruluşlarda da çalışma olanağı mevcuttur. İşitme cihazı firmaları teknik eleman olarak yasal zorunluluk gereği odyometrist görevlendirmektedir. Bu firmaların Türkiyede yaygın şube ağı kurma çabası verdikleri düşünüldüğünde, odyometristlere giderek daha fazla gereksinim olacağı düşünülmektedir.

İş birliği Yapılacak Kurum ve Kuruluşlar:

Programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında; Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri, kamu ve özel sağlık kuruluşları (Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Doğumevleri, tıp merkezleri, vb), İşitme cihazı satış merkezleri, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile iş birliği yapılır.

Dikey Geçiş Yapılabilen Bölümler:

Programımızdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde Dil ve Konuşma Terapisi, Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği, Odyoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimi yapabilirler.


Font Boyutunu Değiştir
Kontrast